VCS interview Point

1: How do check the status of VERITAS Cluster Server status ?
Ans: hastatus –sum

2.Which is the important config file for VCS and where it is located?
Ans: main.cf is the important configuration file for VCS and it is located in /etc/VRTSvcs/conf/config.

3: Which command you will use to check the syntax of the main.cf?
Ans: hacf -verify /etc/VRTSvcs/conf/config

4: How to switchover the service group in VCS?
Ans: # hagrp –switch -to SYSTEM_NAME

5: How to online the service groups in VCS?
Ans: # hagrp –online -sys SYSTEM_NAME

6: How to set the VCS configuration Read-Only?
Ans: # haconf –dump –makero

7: How to set the VCS configuration Read-Write?
Ans: # haconf -makerw

8: How to display the list of all snapshots?
Ans: # hasnap –display –list

9: How to add a user with cluster administrator/Operator access?
Ans: # hauser –add <user> -priv Administrator/Operator

10: How to add a user with group administrator/Operator access?
Ans: # hauser –add <user> -priv Administrator/Operator –group <service group>

Querying Service Groups, & Resources
11: How to display the status of a service group on a system?
Ans: # hagrp –state <service group> -sys <system>

12: How to display the resources for a specific service group?
Ans: # hagrp –resources <service group>

13: How to display the service group dependencies?
Ans: # hagrp –dep <service group>

14: How to display information about a service group on a system?
Ans: # hagrp –display <service group> -sys <system name>

15 -20 Question have been removed.

20: How to display resource dependencies?
Ans: # hares –dep <resource name>

21: How to display information about a resource?
Ans: # hares –display <resource name>

22: How to display resources of a service group?
Ans: # hares –display –group <service group>

23: How to display resources of a resource type?
Ans: # hares –display –type <resource type>

24: How to display attributes of a system?
Ans: # hares –display –sys <system name>

25: How to display all resources type?
Ans: # hatype –list

26: How to list the systems in the cluster?
Ans: # hasys –list

27: How to display information about a particular system?
Ans: # hasys –list <system name>

28: How to display information about the cluster?
Ans: # haclus –display

29: How to display the status of all service groups including resources in cluster?
Ans: # hastatus

30: How to display the status of cluster faults, including faulted service groups, systems, links and agents?
Ans: # hastatus –summary

Administering Service Group:
31: How to add a service group in a cluster?
Ans: # hagrp –add <service group>

32: How to delete a service group from a cluster?
Ans: # hagrp –delete <service group>

33: How to modify a service group attribute such as SystemList, AutoStartList, parallel etc?
Ans:
(A) How to populate the SystemList attribute of service group groupX with SystemA and B.
# hagrp –modfy groupX SystemList –add SystemA 1 SystemB 2

(B) How to populate the AutoStartList attribute of service group groupX with SystemA and B.
# hagrp –modify groupX AutoStartList –add SystemA SystemB

(C) How to define the service group as a parallel?
# hagrp –modify <service group> Parallel 1

34: How to bring a service group online?
Ans: # hagrp –online <service group> -sys <system name>

35: How to take a service group offline?
Ans: # hagrp –offline <service group> -sys <system name>

36: How to take a service group offline if all resources are probed?
Ans: # hagrp –offline <service group> -ifprobed –sys <system name>

37: How to switch a service group from one system to another system?
Ans: # hagrp –switch <service group> -to <system name>

38: How to freeze a service group?
Ans: # hagrp –freeze <service group> -persistent

39: How to unfreeze a frozen service group?
Ans: # hagrp –unfreeze <service group> -persistent

40: How to disable a service group?
Ans: # hagrp –disable <service group> -sys <system name>

41: How to enable a service group?
Ans: # hagrp –enable < service group> -sys <system name>

42: How to enable all resources in a service group?
Ans: # hagrp –enableresources <service group>

43: How to disable all resources in a service group?
Ans: # hagrp –disableresources <service group>

44: How to clear faulted, non-persistent resources in a service group?
Ans: # hagrp –clear <service group> -sys <system name>

45: How to clear resources in ADMIN_WAIT state in a service group?
Ans: # hagrp –clearadminwait <service group> -sys <system name>

46: How to flush a service group?
Ans: # hagrp –flush <service group> -sys <system name>

47: How to link a service group with another?
Ans: # hagrp –link <parent service group> <child service group> <gd_category> <gd_location> <gd_type>

gd_category = Category of group dependency (online/offline)
gd_location = The scope of dependency (local/global/remote)
gd_type = type of group dependency (soft/firm/hard)

48: How to unlink a service group with another?
Ans: # hagrp –unlink <parent service group> <child service group>